GRC software

GRC software, wat is dat?

GRC software is iets wat veel terugkomt in het ICT vak. Toch is het soms nog onduidelijk wat het precies is. Wij leggen het uit, zodat ook alle niet-ICT’ers er iets van snappen!

Een GRC software platform voorziet bedrijven en organisaties op een van grip en sturing op de bedrijfsprocessen, interne beheersing. Bedrijven en organisaties hebben veel informatie tot hun beschikking.

GRC staat voor Governance, Risk & Compliance. In de markt zien wij dat de initiatieven betreffende GRC ook wel aangeduid worden als ‘risk convergence’, ‘integrated assurance’, ‘E-GRC’ en ‘single view of risks’. Eigenlijk komt het allemaal op hetzelfde neer. GRC sofware neemt de ‘silo gedacht weg’. Hierdoor wordt de samenwerking en integratie van activiteiten verbeterd. Ondernemingen, die veelal te maken hebben met hoge vereisten vanuit de wet- en regelgeving en een bepaalde rol hebben in het maatschappelijk verkeer, een grotere bereidheid of drang ervaren om de samenwerking en/of integratie tot stand te brengen. Denk aan bijvoorbeeld bedrijven in de financiële sector. Maar ook ondernemingen in andere sectoren en branches zien steeds vaker het belang van een geïntegreerd GRC systeem. Door een geïntegreerde GRC tool zal het bedrijf ‘in control’ zijn en ontstaat er een verbeterd inzicht in de status van risico’s en control frameworks van de onderneming. Ook wordt het afstemmen van taken en verantwoordelijkheden en de snelheid van rapportering met een GRC systeem een heel stuk verbeterd.

Het is een lastig begrip, maar we hopen dat het zo wat duidelijker is. Mocht het niet zo zijn neem dan contact met ons op!